WEB

Što je .hr domena i kako je registrirati?

Većina država ima svoju vršnu domenu odnosno country code top-level domain (ccTLD), a u Hrvatskoj je to .hr.  Pravne osobe i svi oni koji obavljaju registriranu samostalnu djelatnost u Hrvatskoj imaju pravo na jednu besplatnu .hr domenu. U ovom trenutku je registrirano 111313 .hr domena, od čega 69336 besplatnih.

Besplatnim .hr domenama upravlja  Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET i prema njihovom pravilniku naziv besplatne .hr domene mora sadržavati registrirano ime ili registrirano skraćeno ime ili  skraćenicu od početnih slova ili slogova višedijelnog registriranog imena. Kod osoba koje obavljaju registriranu samostalnu djelatnost domena može sadržavati naznaku djelatnosti te ime, prezime ili ime i prezime.

Proces registracije besplatne .hr domene

Sam proces registracije .hr domene je vrlo jednostavan. Prvi korak je otvoriti ovu stranicu i odabrati tip korisnika, OIB i e-mail adresu. Osobe koje obavljaju registriranu samostalnu djelatnost će morati upisati još ime i prezime i uploadati rješenje o registriranoj djelatnosti. Nakon ispunjavanja ovih podataka u slijedećem koraku ćete odabrati jednu od ponuđenih domena ili poslati zahtjev za registraciju koji ručno treba biti odobren.

Potrebno je upisati još i podatke o korisniku domene, a možete i dodati administrativnu osobu koja može administrirati domenom. Ukoliko već imate zakupljenu uslugu smještaja (hostinga) vaših stranica možete unijeti i DNS zapise vašeg davatelja usluge. Prilikom unosa e-mail adrese pripazite da je ona aktivna jer ćete jednom godišnje trebati produžiti domenu. Važno je znati da likvidacijom pravne osobe likvidira se i registrirana domena.

Što ako želite dodatnu ili alternativnu .hr domenu?

Ukoliko već imate registriranu besplatnu .hr domenu, a želite registrirati dodatnu domenu ili želite sami odabrati njen naziv (koja nije vaše registrirano ime) onda ćete se morati obratiti jednom od ovlaštenih registrara za .hr domene. Cijena ovih .hr domena je oko 500 kn + PDV godišnje.

Kada odabrati .hr domenu, a kada ne?

Naš savjet je da .hr domenu registrirate ukoliko imate web stranicu na hrvatskom jeziku ili je hrvatski jedan od ponuđenih jezika na toj stranici. Razlog ovome što u pravilu ove domene bolje rangiraju na Googleu u Hrvatskoj nego u ostatku svijeta. S toga ako primjerice imate web lokaciju na engleskom jeziku bolje je odabrati neku .com, .net, .eu ili neku drugu domenu.

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj !!